Grethe om sin erfaring på Sodexo Global Chef

Sodexo-kokk Grethe Olsen har vært i USA og representert Norge i Sodexo Global Chef. Dette er en reise hun kommer til å leve lenge på.

Dette var en helt fantastisk opplevelse, nesten helt surrealistisk. Jeg visste ikke hva jeg gikk til, men alt var tilrettelagt hele veien, sier Grethe Olsen.
Hun jobber til daglig som kokk for en av Sodexos personalrestauranter i Lysaker og ble plukket ut til å delta på noe som heter Sodexo Global Chef i USA. Dette er et program over fire uker hvor kokker og kjøkkensjefer fra ulike land presenterer sitt land, og hva slags matkultur som er typisk for sitt hjemland. Før reisen forberedte Olsen seg ved å lage flere menyforslag som representerer typisk norsk mat.

I USA var hun både i Texas, Phoenix, Denver og Omaha i Nebraska. Hun var på to store sykehus, på to universiteter og på en militærleir. Alle stedene laget de mat fra menyene som Grethe hadde forberedt før hun dro.

Gode på struktur

På noen av stedene hvor vi var hjalp jeg til med å lage maten fra mine menyer, men på flere av stedene hadde de laget min mat på forhånd før jeg kom. De var veldig interesserte i norsk mat og alle var så takknemlig for at jeg kom, sier hun.

Hun forteller at amerikanerne var spesielt interessert i oppskriftene med laks og torsk.

Olsen reiste som Norges representant i Sodexo Global Chef høsten 2018.

‒ Jeg var ganske nervøs før jeg dro, men på reisen har jeg lært utrolig mye om meg selv. Når det gjelder det matmessige har jeg nok ikke lært så mye, fordi den amerikanske maten er veldig fettete og ofte fritert. På sykehusene for eksempel serverte de mye fritert mat, og det er jo ikke bra på et sykehus. Men amerikanerne er veldig dyktige på struktur, så der har jeg tatt med meg en del tips som jeg kan bruke i jobben min her hjemme, sier hun.

Ble filmet

Før Olsen dro på turen fryktet hun at det kom til å bli veldig slitsomme og lange dager.

‒ Det var ikke i nærheten av så stressende som jeg hadde sett for meg. Dette var rett og slett en flott opplevelse, og fire uker gikk på et blunk, forteller Olsen.

‒ Hvilken opplevelse har gjort mest inntrykk på deg?

‒ Alt har gjort inntrykk på meg på hver sin måte, men det var veldig spesielt å være i militærleiren å lære de som var i førstegangstjeneste å lage mat fra mine oppskrifter. Der ble jeg også filmet hele tiden, fordi det skulle lages en film på et par minutter fra oppholdet. Det var uvant i starten, men jeg vendte meg til det etter hvert, sier kokken.

Mange opplevelser

I tillegg til å besøke ulike kjøkken og personalrestauranter fikk hun også være med på okseslepp, fikk se fjellene i Colorado, prøve å skyte med pistol, samt besøkte en dyrepark.

‒ Jeg synes Yuma var det flotteste stedet vi var på. Der var vi også en tur i ørkenen og kjørte med firehjuling, sier Grethe.

Hun synes generelt sett at Global Chef var et flott opplegg.

‒ Dette har vært en morsom opplevelse, og jeg er så takknemlig for at jeg fikk muligheten til å være med på turen. Jeg håper at Sodexo Norge fortsetter å sende folk til å delta på dette, fordi de som får mulighet til å være med, er kjempeheldige, kommenterer hun.