Skal promotere norsk matkultur i USA

Sodexo-kokk Grethe Olsen er plukket ut til å representere Norge i Sodexo Global Chef. I fire uker skal hun være i USA for å lage og promotere norsk mat.

‒ Jeg er kjempeheldig som får mulighet til å være med på dette, selv om jeg ikke vet helt hva jeg går til. Jeg var på ferie i Hellas da sjefen min André ringte meg og spurte om jeg ville være med på dette. Dette er jo en Once in a lifetime- mulighet, som jeg ikke kunne si nei til, sier kokk Grethe Olsen som jobber som kokk for en av Sodexos personalrestauranter på Lysaker i Oslo.

Hun skal være i USA i fire uker og møte Sodexo-kokker og kjøkkensjefer fra andre land. Hun skal reise rundt på ulike personalrestauranter drevet av Sodexo, både på sykehus, skoler og hos bedrifter og presentere Norge og matkultur på en temadag eller i egne kundearrangement.

‒ Dette er ekstremt spennende. På forhånd har jeg laget flere menyforslag som jeg mener er typisk norsk mat og i tillegg har jeg kjøpt inn en del norske flagg og t-skjorter. Jeg har også laget en spilleliste på Spotify med norsk musikk. Jeg har blant annet tatt med en god del musikk fra Odd Nordstoga, fordi han er fra omtrent samme sted som meg, sier hun.

Kan bli mye jobb

Grethe har jobbet som kokk i mange år, og de sju siste årene har hun jobbet for Sodexo.

‒ Når jeg har satt sammen menyene til Global Chef har jeg funnet fram norske retter og råvarer. Blant annet står laks, torsk, svineknoke og tilslørte bondepiker på menyen, sier hun.
Siden Grethe kun har vært i mailkorrespondanse med de som er ansvarlige for Sodexo Global Chef er hun veldig spent på hvordan det blir når hun kommer fram.

‒ Jeg har snakket med André Wels som dro fra Norge i forbindelse med dette programmet tidligere, og han sa det var veldig spennende, men også veldig hektisk. Jeg gleder meg veldig, men er også innforstått med at det kommer til å kreve mye arbeid. Hele tiden har det vært så lenge til, men nå har snart dagen kommet hvor jeg faktisk skal reise, forteller hun.

En god representant

André Erni er Grethes leder og mannen som foreslo henne som en aktuell kandidat for dette programmet.
‒ Grethe er veldig positiv og flink i faget sitt. Jeg mener hun er flott person å sende til å representere Norge i dette programmet, forteller han.

Han sier at USA satser mye på dette Global Chef- programmet.
‒ Målet med dette er å bringe utenlandsk matkultur til USA, og det er et veldig omfattende program som deltakerne skal gjennom den tiden de er der, uttaler Erni.

‒ Hva tenker du at Grethe får med seg etter å ha deltatt på denne turen?
‒ Jeg tror nok hun kommer til å lære mye om service, for der er amerikanerne helt rå! Jeg tenker at dette blir en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Hun er en god representant for oss, og jeg tror nok hun lærer mye som hun kan få nytte av også her hjemme etter turen, sier han.

Tekst av: Stine Strandhaug