Sodexos nordligste arbeidsplass

På Svalbard lever man ganske isolert og med isbjørnen tett på seg. Det å jobbe på Svalbard gir helt andre utfordringer enn mange andre steder i landet hvor Sodexo leverer tjenester.

‒ Sodexo har tre kontrakter på Svalbard som alle er ganske forskjellige. Vi har ansvaret for kantine og renhold i Sveagruva, alt ansvar for renholdet for Avinor på Svalbard lufthavn, samt avtale med Statsbygg om renholdet på Universitet på Svalbard, forteller driftssjef Bengt Nordang i Sodexo.

Sodexo har 11 ansatte på Svalbard. De ansatte som jobber i Sveagruva jobber skiftordning, en uke på og en uke av. Den uka de er på jobb bor de på hybelhus som ligger i gruveleiren, og dette er et lite lokalsamfunn i seg selv. I Sveagruva har det vært gruvedrift fram til 2015, men de siste årene har det vært driftshvile og det har ikke blitt tatt ut kull. Bemanningen på Sveagruva har gått fra 250 mann til 20-45 mann. Det jobbes med å avvikle driften på gruva helt, men det er ikke vedtatt når det kommer til å skje. Det kan ta alt fra tre til ti år.

‒ Det er en spesiell situasjon for våre ansatte i Sveagruva på Svalbard å leve i den vissheten om at de kommer til å miste arbeidsplassen sin på sikt. Men samtidig er de flinke til å holde motet oppe. De har et godt samhold seg imellom og det er veldig lite sykefravær. Det kan nok ha noe med det å gjøre at de ansatte lever tett på hverandre og finner på mye sammen også på fritiden. De vet også hvor sårbart det er om noen blir syke, forteller Nordang.

Båt hver tiende dag

I Sveagruva serverer Sodexo frokost og middag, så lager kundene selv matpakke fra restene fra frokostbordet og middagen dagen før. Fra februar til mai er det flere folk i Svea, da er studenter fra Unis i leir, de har base der når de er ute i området og forsker på alt fra is, breer, og dyreliv. Det er også turister som kommer innom både på overnatting og på dagsturer hele sesongen.

‒ Renholdet i gruva er også litt annerledes enn det er andre plasser, siden renholderne må forholde seg til kullstøvet, sier Nordang.

Det å drive en personalrestaurant på Svalbard bringer med seg andre utfordringer enn de urbane personalrestaurantene til Sodexo andre steder i landet.

‒ Når det skal bestilles varer til personalrestauranten på Sveagruva kreves det en god del planlegging. Det går nemlig båt én gang hver tiende dag fra Tromsø til Svalbard og den bruker to døgn, men båten kan bli forsinket på grunn av været i tillegg. Siden det tar en del tid med frakt av varer, er det ikke alltid at alle råvarene er like ferske når de ankommer Svalbard. Det kan selvsagt også skje at man går tom for varer, men befolkningen på Svalbard er vant til at det er slik det er, så det har de forståelse for. Siste båten som går inn i Mijenfjorden inn mot Svea slutter å gå i slutten av november på grunn av isen, så da går det ikke båt igjen før isen har gått i juni/ juli. Dermed krever det langtidsplanlegging og lagring av frysevarer i den tiden båtene ikke ankommer Svalbard, forteller Nordang.

Respekt for isbjørnen

Det er ganske spesielt å leve på Svalbard, stedet der det er tørt klima, snø store deler og året og veldig kaldt. De som bor på Svalbard lever et behagelig og enkelt liv med lite mas sammenlignet med det som det er på fastlandet, kan en av de Sodexo-ansatte på Svalbard fortelle.

Det er kun én matbutikk på Svalbard, og det er Coop som ligger i Longyearbyen. Men det er ikke enkelt for de som jobber i Sveagruva å ta seg en tur innom der. Sveagruva ligger nemlig seks mil sørøst for Longyearbyen og for å komme dit må man enten ta fly i 15- 20 minutter eller kjøre snøscooter i cirka en time.

‒ Man blir ganske isolert her oppe, men det er sikkert derfor det er såpass godt samhold blant de ansatte. En annen utfordring vi har er isbjørnen. Vi kan ferdes hvor vi vil, men det er på eget ansvar og vi må ha med oss våpen på visse steder. Alle fastboende enten det er i Svea eller i Longyearbyen har respekt for isbjørnen, vi ser den bare litt mer i Svea på grunn av beliggenheten. Det ligger is på fjorden her på vinteren, det er sel som isbjørnen spiser, sier en av de ansatte.

Ansetter flere vikarer

Kontrakten med Avinor om renholdet på Svalbard lufthavn har Sodexo hatt siden 2015.

‒ Vi har to renholdere som jobber på flyplassen. De har ansvaret for renhold av terminaler og alle bygg, samt toalett og møterom. Per i dag har Sodexo ikke ansvaret for renhold av fly, men det er mulig vi får det i framtiden, forteller Nordang.

Kontrakten med Statsbygg om Svalbard universitet går på alt av renhold. Dette er et universitet med rundt 700 studenter og det er mye fokus på geologi og naturfag ved skolen.

‒ Generelt på Svalbard så er det slik at man ikke bare kan ringe hovedkontoret å få satt inn en vikar om det er sykdom blant de ansatte, da det fort kan ta to reisedøgn å komme seg opp hit. Men vi jobber nå med å rekruttere noen flere vikarer som vi kan benytte ved sykdom, sier Nordang.

Fotograf, bildet på forsiden: Eva T. Jenssen/UNIS.

Tekst av: Stine Strandhaug